Éves mérleg 1. | 2020.

Következzen hát a 2020-as éves mérleg, melyben összefoglalom, hogy milyen nagyobb események voltak ebben az évben, s elemzem a tojáshozamra vonatkozó adatokat is. Vágjunk hát bele!

Aranyos csibe

Ez volt az első év a Tyúk a háznál életében, így hát nem csoda, hogy 2020-ban érkeztek meg első szárnyasaink is. Miután összeszereltük a tyúkólat, meg is vettük tyúkbarátainkat, akik azóta is nagy örömmel és boldogsággal tartoznak családunkhoz. Ez májusban történt, de a következő hónapok sem teltek el esemény nélkül: júniusban sok új információval gazdagodhattatok a tyúkok napirendjét, és az önetető, valamint tyúkmászóka készítést illetően, de azt is megtudhattátok, hogy miért is érdemes tyúkot tartani, s a mi tartási elképzeléseinkbe is bekukkanthattatok. Ekkor még egy TyúKözvetítést is tartottunk, ahol bepillanthattatok szárnyasaink mindennapjaiba, de magáról a tyúkólról is megosztottam veletek pár információt.
 
Tyúkcsalád
Önfeledt legelészés

Júliusban
Tyúkanyó megtojta első tojását, a különlegesség pedig az volt, hogy Koti szárnyai alá vette (szó szerint és átvitt értelemben is) a kiscsibéket, s több, mint egy hónapig pátyolgatta őket. Az augusztus is eseménydús volt: elsőként elkészült a várva-várt nagy kifutó a szárnyasoknak, majd egy újabb kihívással kellett szembenéznünk: megjelent a tyúktetű. Ebben a hónapban még a tyúkok táplálkozási szokásairól, eledeiről esett szó, s még magukról a tyúkokról is hallhattatok.
 
Büszke kakas
A büszke kakas

A meleg elmúltával a történések száma is elkezdett csökkenni, de a szeptember azért még tartogatott pár meglepetést: például azt, hogy a csibék (akik eddigre már igazi jércévé, sőt - mint kiderült - kakassá cseperedtek) elkezdtek kukorékolni. A tyúktetűt pedig sikerült - remélhetőleg végleg - kiirtanunk, erről a folyamatról a "Tyúktetű! | 2. rész - fejlemények" című cikkünkben olvashattatok. Ekkor kezdtük el Tyúkszótár sorozatunkat is, s még egy TyúKérdőívet is készítettünk, amiben elmondhattátok (és elmondhatjátok, mivel azóta is nagy szertettel várjuk válaszaitokat) véleményeteket, gondolataitokat blogunkról.
 
Kapirgáló tyúk
KotiKaparás

Októberben
Tyúkanyó óriástojásairól, a hideg időről, és újabb tyúkokkal kapcsolatos kifejezésekről is tájékozódhattatok. Novemberben a tyúkólban nem, de a bloggal kapcsolatban volt egy kis meglepetés: átköltöztünk a tyukahaznal.hu domain névre. A december pedig a téli időhöz méltó módon telt: nyugalom és békesség volt a szárnyasok tájékán. De hogy ne maradjatok ebben a hónapban sem olvasnivaló nélkül, készítettünk egy kis beszámolót szárnyasainkról. Ennek első részét itt, második részét pedig itt érhetitek el. Minden hónap végén csináltunk egy összefoglalót is az ahavi történésekről, ezeket a Havi mérleg címke alapján kereshetitek meg.

Tyúklegelő
Dús fű, jó fű

Most pedig következzen az éves tojáshozamösszefoglaló:

A tyúkok tojáshozama 2020-ban

Az ábrán jól látszik, hogy egy fokozatos növekedés után októberben volt a legtöbb tojásunk. Ez érthető, mivel a tyúkok sem szeretik a nagy meleget, de a nagy hideget sem, így ősszel, a kellemes időben sokat tudnak tojni. Az azonban ne tévesszen meg senkit, hogy az ábrán májusra és júniusra nincsen beírva semmi adat, ez azért van mert ekkor még csak a tojások darabszámát vezettük, méretét nem. Aki viszont kíváncsi egy részletesebb kimutatásra, annak íme:

A tyúkok tojáshozama 2020-ban (részletes kimutatás)

Innen már az is kiderül, hogy 2020-ban közel azonos súlyú tojást tojtak a tyúkok, s hogy bár Kotkoda több tojást adott, Tyúkanyó ezt a tojások méretével kompenzálni tudta. Az is látszódik, hogy ebben az évben (júliustól decemberig) 7372 gramm, azaz megközelítőleg 7,4 kilogramm tojás származott tyúkjainktól, mely összesen 135 darab volt (májustól decemberig). Ebben a kimutatásban még az is láthatjuk, hogy havonta összesen a két tyúktól átlagosan 17 tojást kaptunk, vagyis nagyjából minden második nap örvendeztettek meg bennünket egy újabb "terméssel". Havonta pedig körülbelül 1,2 kilogramm tojást vehettünk magunkhoz. Ezek azok az elemek, amiket ki szerettem volna emelni, de érdemes még böngészgetni a sorok között, sok érdekességet lehet megfigyelni. Ha pedig kérdésetek lenne ezzel kapcsolatban, tegyétek fel bátran egy megjegyzésben!

Peckesen járó kakas
Nem ijed meg az árnyékától

Ez volna a 2020-as éves történet- és tojáshozamösszefoglaló, remélem, hogy mindent eseményt és eredményt sikerült röviden összefoglalnom. Ha pedig valamelyik cikk felkeltette az érdeklődéseteket, és még nem olvastátok azt, csak kattintsatok a sárga szövegre, és már ott is teremtek az áhított olvasmánynál! Jó böngészgetést! 
 
Kedves csibék
Csibefutam

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap