Tyúkhatározó | 2. rész

Tyúkhatározónk második részében mint ígértem, Tyúkanyót és Picirkust mutatjuk be. 

Sétáló tyúkok
TyúKorzó

Most pedig nézzük meg a legkedvesebb, legszeretnivalóbb tyúkocskát, Tyúkanyót:
Rá a piacon utolsóként, már az indulás pillanatában esett a választás, amikor is eszünkbe jutott, hogy csak nem kéne társ nélkül hagyni Kotkodát. Választásunkat természetesen nem bántuk meg, mivel egy nagyon ügyes, okos, szép tyúkkal gazdagodtunk. Ezenfelül utólag azért is örültünk elhatározásunknak, mert miután megtudtuk, hogy mindkét csibéből kakas lesz, bajban lettünk volna, ha csak egy tyúk lett volna a háznál.

Aranyos tyúk
Az értelmes Tyúkanyó

Ő egy Red Master tyúk, s ahogy fajtájának eredetéből is kiderül, őket inkább vágásra szokták tartani. Igazán termetes lény, kimondottan vicces látvány amikor kis lábacskáin elkezd futni a vélt, vagy valós eleség felé. Súlya 4 kilogramm körül van, ami alaposan meghaladja Koti nagyjából 2,5 kilóját. Az előbbiek ellenére kimondottan sokat tojik - bár ebben valószínűleg benne van az is, hogy még igen fiatal -, azonban ő egy kicsit kiszámíthatatlanabbul, természetesebben rakja tojásait. A több hónapnyi diagramokból, kimutatásokból megfigyelhető, hogy legtöbbször 3-4 napig egyfolytában tojik, majd 1-2 nap után újrakezdi ezt a ciklust.

Tyúk a kertben
Az ügyes Red Master

Tyúkanyóról ezeken felül fontos elmondani azt, hogy ő egy kimondottan eszes, okos tyúk, s hogy nagyon jó megfigyelő. Mint azt az Okos tyúk - avagy valóban buták a tyúkok? című cikkünkben is említettük, számtalan dolgot képes észrevenni, s láthatóan sokszor töri is a fejét egyes eseményeken. Érdekes ezt így leírni, de egyszerűen látszik az értelem a szemében, amikor egy számára új dolgot néz, s megfigyel. A tyúkudvar lakói körül ő a legszemfülesebb, a legintelligensebb szárnyas.
 
Baromfiudvar
Kérek egy kis simogatást!

A negyedik - egyben utolsó - háziállatunk pedig Picirkus, a kedves, nyugodt kakas:
Róla - Tarajassal ellentétben - egészen addig nem lehetett tudni, hogy kakas lesz belőle, mígnem elsőként elkezdte hallatni hangját. Ekkor meglehetősen megütközve vettük tudomásul, hogy igazából belőle lett kakas, nem pedig Tarajasból, bár akkor már sejtettük, hogy a végén még két kakasunk lesz itthon. Kiegyensúlyozott személyisége, módfölötti jámborsága tette azt lehetővé, hogy jóideig ne szerezzünk tudomást kakas mivoltáról.
 
Kakas a ház tetején
Picirkus, a másodhegedűs

Mivel a kakasok nem tojnak, így az ő fajtájukról csak annyit tudok mondani, hogy igen nagy testűek lettek, s hogy a piacon kapható kakasoknál jóval nagyobbak. Hangjuk is szép, igazán erőteljes. Míg Picirkus a megszokott hangon szokott kukorékolni, addig Tarajas a kukorékolása végén egy kicsit leviszi a hangot, így lehet kukorékolásukat megkülönböztetni. Ő a rangsorban csak a második helyet foglalja el, mert jelleméből adódóan is nem ő lett a vezér. Ennek ellenére Tarajas nem szokta bántani őt, sokszor együtt ülnek a házikó tetején, s jól megvannak egymással. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy együtt nevelkedtek, s már kiskorukban kialakult a ranglista.
 
Tyúkeledel
Étel és ital: minden tálalva van

Ezzel véget is ér 2 részes Tyúkhatározó sorozatunk; reméljük hogy tetszettek cikkeink!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap