Havi mérleg 6. | 2020. november

Ez itt a 2020-as évben az utolsó előtti, a novemberi Havi mérleg. Lássunk is neki az ebben a hónapban történtek átnézésének!
 
Csibéből kakas
A múlt és a jelen...

Ebben a hónapban kivételesen nem történt olyan sok dolog, mint megszokhattuk, de még így is akadt bőven tennivaló a tyúkok körül. A hideg, későőszi idő már akkor is kezdetét vette, s reggelente rendszerint be is fagyott a szárnyasok vize, melyet jellemzően kellemes, langyos vízzel pótoltunk is. A tyúkoknak is alkalmazkodniuk kellett az új körülményekhez, így tojáshozamuk is megcsappant egy picit. Lássuk is az e havi mutatókat!

A tyúkok tojáshozama 2020 novemberében

Mint az adatokból is látszik, Kotkoda a hónap elején tartott egy kis pihenőt, majd újult erővel vágott neki az elkövetkezendő heteknek. Tyúkanyó ezzel szemben nem adott alább a tojásmennyiségéből, csupán a hónap elején csökkent le kissé tojókedve. Az előbbieknek köszönhetően az e havi tojások darabszáma 24-re esett vissza, ami a szeptemberi átlaghoz közelít; azonban az itteni számokból is látszik, hogy míg Tyúkanyó az októberi 20 helyett 16 tojást tojt novemberben, addig Kotkoda 15 tojás helyett 8-at tojt.
 
Tollászkodó tyúk
A fontos ceremónia

Összességében ez 69%-os visszaesés, azonban mi ezt nem bánjuk annyira, mivel a baromfiknak is kell egy kis regenerálódás, melynek ideje télen érkezik el. Ugyanakkor az az adat még mindig megnyugtató, hogy átlagban minden napra jut egy 48,4 grammos tojás, tehát nyugodtak lehetünk a tojásmennyiség felől.
 
Kakas a kék ég előtt
A fotogén kakas

Az advent is jól kezdődött a tyúkudvarban, hiszen szinte minden nap kaptak pár falat finomságot - retekdarabokat, esetleg egy kis ínycsiklandó krumplihéjat - a szárnyasok. Hét közben sokszor ki is eresztjük őket a kertbe bóklászni, hiszen ilyenkor már nincsenek olyan vetemények, melyeket szívesen lelegelnének a tyúkok. Az eddigieken kívül ebben a hónapban egy két részes összeállítást is láthattunk a tyúkudvar jelenlegi lakóiról, melyben bemutattuk személyiségüket, szokásaikat, s fajtájukat.
 
Tyúktoll
A puha, meleg tollacskák

Reméljük, hogy az igazi, hideg tél beköszönte előtt még lesz egy kis idejük a tyúkoknak felkészülni a fagyosabb napokra, s hogy jól fogják magukat érezni az év ezen szakában is. Ilymódon telik mostanában az idő a baromfik tárasaságában, s láthatóan ők is remekül érzik magukat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap