TyúkÉtlap

Ebben a cikkben a tyúkok kedvenc eleségeiről, étkezési szokásairól szeretnék írni.

Önetető tyúkoknak
Finom magvak sokasága

Mint már írtam, szerintem egyik állatról sem lehet elmondani, hogy ne lennének egyediek, a maguk módján különlegesek - így van ez a tyúkokkal is. Egy nagy baromfiudvarba belépve lehet, hogy az első benyomásunk az, hogy az összes tyúk olyan, mint két tojás (egyébként az sem teljesen igaz, hogy a tojások mind egyformák, de erről majd később), de jobban megnézve, megismerve őket, mindannyiuknak van egyéniségük, vannak sajátosságaik. Ez igaz az étkezésre is.

Tyúkcsalád
Keressük a finomságokat!

Nem minden csirke egyforma, így nem mindegyik ugyanazokat a magvakat szereti. Ezért szerintem azt sem lehet elmondani, hogy "A tyúkok csak a kukoricát eszik meg, adjunk csak azt nekik!". Ez egyrészt az egysíkú táplálkozáshoz vezetne (mint ahogy az embernél is), másrészt egy idő után - bármennyire is az volt a kedvenc - ők is elkezdenék megunni, vágynának valami másra, valami újra.

Aranyos kiscsibe
Nézd csak, mi van ott!

Nálunk például régebben a tyúkok odavoltak a kukoricadaráért, de most már csillapodott lelkesedésük, szívesebben eszik a szemes takarmányt, a különböző magvakat. Onnan is jól látszik, hogy ők sem szeretnek csak egyfélét enni, hogy amikor odaadjuk nekik a magkeveréket, változatosan csipegetnek a különböző finomságokból.

Jérce sétálás közben
"Erre gyere, ne menj arra!"

Meglepetésünkre nagy kedvencnek bizonyult a főtt krumplihéj (és persze a krumpli). Fontos, hogy csak főtt burgonyát adjunk a tyúkoknak, mert nyersen megárt nekik a benne levő szolanin. Nem tudjuk, hogy mit szeretnek benne annyira, de ahogy eléjük teszünk egy adagot, rögtön "ráharapnak", s pillanatok alatt elfogy. Arra is nagyon jók a tyúkok, hogy semmilyen étel nem veszhet kárba. Hogyha zöldség-, vagy gyümölcshéjakat dobunk ki a komposztra, rögtön odasereglenek, s nagy lelkesedéssel elkezdenek kapirgálni, kotorászni a maradékok között.

Két csibe csipeget
Óóó, de finom!

A friss salátákat, zöldségek leveleit is előszeretettel fogyasztják, Tyúkanyó kedvence például a rukkola és a reteklevél, míg Kotkoda inkább a jég- és fejessalátákért rajong. Múltkor adtunk nekik az elfelejtett, s kissé megsavanyodott túróból is - azt is pillanatok alatt bekebelezték. Egyszóval "konyhamalacnak" is nagyon jók a csirkék, örömmel esznek meg szinte bármilyen ételt.

Kotlós csipegetés közben
Ott egy hangyatojás!

A tyúkoknak is van egy kialakult napirendjük. Általában már hajnalban, napkeltekor felkelnek, kijönnek kis házikójukból, s megreggeliznek. Lehet, hogy meglepő, de annak ellenére, hogy egész nap ott van előttük az önetető tele magvakkal, nem falatoznak egész nap, csak időnként csipegetnek egy kicsit. A délelőttöt általában lustálkodással, üldögélve-kapirgálva töltik, ekkor (nagyjából 10-11 óra körül) szoktak tojni is.

Futó kiscsibe
Futás!

Ebéd után is szoktak pihenni egy kicsit, majd amikor kiengedjük őket a kertbe bóklászni, újult erővel vetik bele magukat a sok finomságba, érdekességbe. Délután már nem szoktak pihenni, megállás nélkül csipegetnek, kapirgálnak az udvaron. Vacsorájukat (az időjárástól függően) délután 5 és 7 között szokták elfogyasztani, majd még egy kicsit sétálgatnak - ekkor már nyugodtabban, általában a kifutójukban -, s nyugovóra térnek.

Lustálkodó tyúk
A jól megérdemelt pihenés

Végül még arról szeretnék pár gondolatot leírni, hogy már több helyről hallottuk, hogy "Ne adjatok sokat enni a tyúkoknak, mert kevesebbet fognak tojni!". Először is az ilyen emberek legtöbbször eladásra szánják a tojást, számukra nem a tyúkok szempontjai az elsődlegesek. Véleményünk szerint a tyúkok is el tudják dönteni - mint ahogy a többi állat és az ember is - , hogy milyen ételből mikor és mennyi kell nekik, hogy jól érezzék magukat, ne legyenek éhesek.

Tyúk a veteményesben
Mit egyek?

Mi nem tartjuk jó ötletnek a csirkék éheztetését - mint ahogy semelyik másik állatét sem -, mert szerintünk a háziállatok boldogsága, elégedettsége fontosabb szempont, mint a termelés fellendítése, nagyobb haszon szerzése.

Futó tyúk
Siessünk, siessünk!

Bővebben kifejtve így néz ki a tyúkok étkezése, napirendje. Remélem, hogy tetszett az írás, olvassatok minket továbbra is!

Megjegyzések

  1. Hát nagyon kedves kis előadás lett az étkezés és a napirend ismertetése. Szívesen olvastam. tetszett a gondoskodás és a mindenre kiterjedő figyelmed...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, igyekszünk minél érdekesebb információkkal szolgálni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó