A magok | Tyúk a háznál sorozat 2. rész

A tyúkok étkeztetését is változatosan szerettük volna megoldani, ezért is állítottunk össze nekik egy 26 féle magból álló keveréket. A boltban, ahol vettük a takarmányt, pár fajtára mondták is, hogy nem biztos, hogy megeszik a tyúkok. Szerintem inkább arról van szó, hogy lehet, hogy még sosem adtak a csirkéknek ilyen finomságokat. De nem válogatósak, az összes magvat vidáman csipegetik. Egyébként megfigyeléseink szerint a tyúkoknak is van ízlésük, Tyúkanyó például odavan a rukkoláért, míg a többiek csak néha-néha eszegetnek belőle.

Tyúk a levendulásban
Mit egyek ma reggelire?

A boltban külön-külön vettük az eleségeket, majd itthon egy talicskában kevertük őket össze. Úgy számoltunk, hogy egy csirke egy nap nagyjából 130 grammot eszik, ennek pedig vettük a felét (65 grammot), mivel zöldeket is fognak fogyasztani (meg valamikor gilisztákat is találnak). Eredetileg 3 tyúkkal és 6 fürjjel számoltunk (mivel azokat is szeretnénk tartani).

Különféle magok zacskókban
A tyúkeledel

A fürjek fogyasztása kalkulációnk szerint naponta 75/2=37,5 gramm/egyed. Ez így összesen 3*65+6*37,5=420 gramm, vagyis naponta 42 deka. Fél évre vásároltunk előre a magvakból, így a 420 grammot beszoroztuk 365/2-vel, vagyis 182,5-tel. Így 76650 gramm, vagyis 76,650 kg jött ki. Mivel fürjet végül nem kaptunk a piacon, így ez a mennyiség valószínűleg a tervezettnél több ideig ki fog tartani. Az alábbiak szerint vettünk a magokból:


Mint látható, összesen nagyjából 76,5 kg takarmány szükséges 3 tyúknak és 6 fürjnek.
A fürjeket később tervezzük megvenni, ekkor a blog szereplőit is ki fogom bővíteni velük.
Ugyanitt vettünk egy önitatót is. Sajnos ez muszáj volt, hogy műanyagból legyen, mivel a fa áteresztené a vizet, nem ideális alapanyag egy itatónak.
Mára ennyit a tyúkok eleségeiről; egy későbbi bejegyzésemben szeretnék majd írni kedvenc ételeikről, s arról, hogy mi hogyan vélekedünk a "Jóból is megárt a sok!" mondásról a tyúkokra nézvést.

Megjegyzések

  1. Hát el se hiszem, hogy létezne máshol ilyen mennyiségű, minőségű takarmány , ennyi odaadással, szeretettel gondoskodással nevelő "gazdaság" mint a Tietek! Le a kalappal előttetek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, megteszünk minden tőlünk telhetőt! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap