Automata tyúkólajtó

 A 2022-es év első bejegyzését rögtön egy igazán érdekes témával kezdjük: tyúkudvarunk egy újabb hasznos és érdekes eszközzel bővült. Ez pedig nem más, mint egy automata tyúkólajtó.
Már régóta fontolgattuk egy ilyen szerkezet beszerzését, ugyanis ha az ember nincs otthon a szárnyasok felkelésekor vagy lefekvésekor, nehéz megoldani, hogy így is biztonságban tudhassuk őket. Ezen túl azok is nagy hasznát vehetik egy ilyen önműködő tyúkólajtónak, akik nem a korahajnali napsugarak cirógató melegségét szeretik élvezni, hanem szívesebben maradnak a paplan alatt.

 Tudniillik eme készülék három módon is vezérelhető:

  1. A fényerősség alapján (szerintünk ez a leghasznosabb)
  2. Előre beállított nyitási- és csukási időpont alapján
  3. Kézileg

 A fényerősség alapján történő vezérlésnek nagy előnye, hogy jól alkalmazkodik a tyúkok bioritmusához (ugyanis nekik is a nap állása határozza meg a lefekvési- és felkelési időpontjukat), továbbá az 1-től 100-ig terjedő skálán kényelmesen és precízen beállíthatjuk, hogy mikor óhajtjuk tyúkólunkat hermetikusan elzárni a nyestek, nyusztok, rókák és patkányok esetleges támadásai elől.

 A második, vagyis az előre beállított időpont alapján történő szabályozással véleményünk szerint főként azon felhasználóinak szeretett volna kedvezni a gyártó, akik nem a nap állásához, hanem egyéb tényezőkhöz (például a világos órák elegendő száma miatti mesterséges világításhoz) szeretnék kötni tyúkólajtójuk önálló életre kelését.

 A harmadik, manuális ajtónyitási mód pedig azon tyúktartóknak lehet kedvező, akik - a hagyományos tyúkólakhoz hasonlóan - szeretik saját kezűleg intézni szárnyasaik ki- és beengedését; továbbá, hogyha valamilyen okból a beállított fényerő vagy időpont tényezőket rendszeresen módosítani kellene.

Tyúkok
A nagy fordulat

  A fentieken kívül fontos megemlíteni automata ajtónk azon jellemzőjét is, hogy az aktuális fényintenzitás alapú működtetésnél az ajtó csak az esetben nyílik ki / csukódik be, ha a megadott érték alatt/fölött van az éppen mért adat legalább 20 percig (vagy még annál is tovább, ha úgy állítjuk be). Ez egy biztonsági funkció, s annak érdekében vezették be, hogy egy autó, zseblámpa vagy biztonsági lámpa fénye ne tudja megzavarni a rendszert. Így nekünk hosszas kísérletezés után az ajtónyitáshoz a 24-es, míg az ajtózáráshoz a 12-es érték vált be.

 Ezen túl van még egy funkciója önműködő tyúkólőrünknek: a vezérlőpanelhez csatlakoztatható spotlámpa által (ha igényeljük,) az ajtó záródása előtt (az 1-es és a 2-es vezérlési beállításnál) 5 perccel felkapcsol a tyúkólba beszerelt villany, ami az esetlegesen kint kóborló szárnyasokat biztosan becsalogatja védett otthonukba.

 A biztonsági funkciók közé tartozik még az a szolgáltatási is, hogy a rendszer megakadályozza a tyúkok ajtóba történő becsípődését. Ezt azáltal képes megtenni, hogy az ajtófélfába egy érzékeny nyomógombot szereltek, ami az ajtócsukódást leállítja, ha egy tyúkocska éppen akkor szeretne bemenni kényelmes éjjeli szállására.

Barna és sárga tyúkok
Téli pompában

  A vezérlőpanelen a fentebb említett beállításokon túl megnézhetjük az elem töltöttségi szintjét is, de ha úgy tartja kedvünk, és van a közelben áramforrás, akkor hálózatról is működtethetjük készülékünket.
Emellett az aktuális fényerősséget is bármikor megtekinthetjük, s a gyári beállításokat is visszaállíthatjuk.

 A többi hasonló automata tyúkólajtóval szemben nagy előnye, hogy a szárnyasok által rávitt por és sár ellenére kifogástalanul nyitódik és záródik, s hogy a fogaskerekes meghajtásnak köszönhetően becsukódás után sem a tyúkok, sem a ragadozók nem tudják kinyitni.

 Nekünk az eddigi több, mint egy hónapos használat során nagyon bevált, s jó kialakítása és kényelmes kezelhetősége miatt egyik kedvenc tyúKiegészítőnk lett. Az alábbi videóban röviden bemutatjuk eme szerkezetet, hogy működés közben is meg lehessen figyelni, s csodálni:

 

 Reméljük, hogy tetszett bemutatónk; sikerekben és kakaskukorékolásban gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

TyúkÉtlap