Tyúktetű!

Nemrég - amikor ki akartunk venni a tojóládából egy tojást - vettük észre, hogy piros és fekete "pontok" mászkálnak az ólban. Először nem tudtuk elképzelni, hogy mik lehetnek ezek a kis bogarak, de egy idő után kezdtünk rájönni, hogy ezek csakis a tyúktetvek lehetnek. Egyik ismerősünktől hallottunk már róluk, de (szerencsére) eddig még nem találkoztunk velük. Egy kis keresgélés után feltételezésünk beigazolódni látszott, hogy tényleg a tyúktetűről van szó.
 
Red Master kotlós
Őrszem

Hevesen keresgélni kezdtünk a jobbnál jobb praktikák között, hogy hogyan is lehet elűzni eme élősködőket (a kedvencem a tyúkok hipóban fürdetése volt), s böngészés közben azt találtuk, hogy az ecet jó ellenük. Ezt kevesebb helyen írták, mint például a fahamut, de valószínűbbnek látszott, hogy ez tényleg hat.
 
Pihenő tyúk
Elmélázva

Így hát fogtuk permetezőnket, s maszkban (az mostanában úgyis divat) és kesztyűben nekiláttunk lefújni az ólat. Érdemes egyébként odafigyelni arra, hogy amikor kezeljük a tetves ólat, valamilyen "védőruhában" legyünk, mert a művelet végére tiszta tetű lettem. Úgy tűnik, hogy érdemes volt 6 liter 20%-os ecetet kispriccelni, mert miután befújtuk az egész ólat, eltűntek a kis élősködők.
 
Jérce és tyúk
Társalgás

Az öröm viszont csak pár napig tartott, mert egy idő után ismét megszaporodtak a tetvek. Ekkor újra kezelésbe vettük a tyúkok lakhelyét (persze úgy, hogy ők már nem voltak ott), s újfent kipusztítottuk a fellelhető tetűállományt. Most a tyúkok "karanténban", egy rögtönzött ólban vannak, mert nem szeretnénk, hogy a még megmaradt tetvek beléjük másszanak, s legyengítsék immunrendszerüket.

Baromfiudvar
A baromfiudvar

Az új tyúklakhelyet az otthon fellelhető anyagokból készítettük el idő híján, így az ól főleg téglából és régi faredőnyökből áll. Ezen kívül a hátsó részen, ahol a téglák alakjából eredően lyukak lennének, fenyőágdarabokkal egészítettük ki az építményt. A belsejét a jól bevált és megszokott szénával "tömtük ki", a feljáró pedig szintén téglákból és redőnyökből készült.

Tyúkól gyorsan
A tyúkól

Esténként, miután bementek a tyúkok, egy léckerítésdarabbal szoktuk eltorlaszolni a bejáratot, s elé még teszünk pár téglát, hogy nehogy ki tudják dönteni a kíváncsi csirkék. Eleinte még noszogatni kellett őket, hogy bemenjenek az új helyükre, egy kis idő elteltével viszont már maguktól bementek, s összehúzódtak a házikó végében.

Széna
Pihepuha széna

Szerencsére a tyúkokon nem szoktunk találni ilyen élősködőket, de a házban még mindig fel-fel bukkannak (bár már kisebb számban). Fahamuval is próbálkoztunk, de az sem segített sokat, eddig az ecet volt a legjobb. Persze lehet kapni mindenféle vegyszert is, de ilyeneket nem szeretnénk használni, mert egyrészt a legtöbb szer használata után egy hónapig nem lehet megenni a tyúkok tojását (ezek után már meg se merem nézni, hogy mik vannak benne), másrészt úgy gondoljuk, hogy nem tennénk vele jót a tyúkoknak.

Jércefej
Kémlelőnyílás

Reméljük, hogy mihamarabb meg tudunk szabadulni a kis élősködőktől, a fejleményekről majd még írok!

Megjegyzések

  1. Biztos kaptok rá valamiféle szert, gondolom van rá mód... Nem hull ki sokkal több tolluk ? Régen frissen meszelték a tyúkólakat, hát ha fából van....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A meszelésre mi is gondoltunk, de azzal az a baj, hogy akkor megváltozna a színe az ólnak, nem látszódna a szép fa. Nem vettük észre, hogy hullana a tyúkok tolla, viszont nagyon sokat tojnak mostanában (ami arra utal, hogy nem viseli meg őket nagyon a tyúktetű).

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap