Havi mérleg 2. | 2020. július

Havi mérleg sorozatunk ezen részében a 2020 júliusában történtekről fogok írni.

Tollászkodó tyúk
Tollászkodás közben

Ez a hónap is nagyon eseménydús volt a tyúkudvarban. Tyúkanyó igazi tojóvá fejlődött, már-már nagyobb Kotkodánál is. Ennek örömére elkezdett tojni, így már két tojótyúkunk is van. Az a célunk - és már közeledünk feléje - , hogy a teljes tojásellátásunkat saját tyúkjaink tudják fedezni. Amennyiben Tarajasból is tyúk lesz, az teljesülni is fog, azonban ha csak 3 tyúk lesz a háznál, lehet hogy keltetni kell majd kiscsibéket.

Üldögélő csibe
Csücsülés a levelek alatt

Kotkodánál eljött a leválasztás ideje, így most már a a csibék is (akik már nem is olyan kiscsibék, hanem inkább jércék) saját lábukon állnak. Láthatóan jól boldogulnak egyedül is, vidáman futkároznak, csipegetnek egész nap.

Sétáló jérce
Hová mész te kis jérce?

Ismét készítettem egy diagramot, melyen Kotkoda és Tyúkanyó tojáshozama látható - immár grammra pontosan:

A tyúkok tojáshozama 2020 júliusában

Jól látható az ábrán, hogy csak a hónap vége felé kezdtek el tojni mindketten - ez Kotkodánál 5 hét kihagyást jelentett. Érdekes, hogy Tyúkanyó első tojása megtojása után tartott egy kis "szünetet", valószínűleg azért, mert ő még nem gyakorlott tojó, nincs még hozzászokva a rendszeres tojáshoz. Érdekes, hogy a két tyúk első-első tojása ugyanolyan súlyú volt (vagyis 54 grammos).

Csipegető kiscsibe
Csip-csip csibike

Egyébként úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik tojást melyik tyúk tojta, hogy Kotkoda tojásainak tetején mindig van egy kis forradásra hasonlító dudor. Ezt  az érdekességet nem vettük észre Tyúkanyóéin, így ebből tudunk következtetni.

Figyelő kotlós
Ott van valami!

Reméljük, hogy a jövőben is tartják ezt a tempót a csirkék, s mihamarabb eljutunk az öntojásellátásig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap