A tyúkok | Tyúk a háznál sorozat 3. rész

A tyúkokat az érdi piacon vettük. Előtte sokat nézegettük az interneten, hogy hol van a Pest megyében állatpiac: Dunaharasztiban, Gyálon, Szigethalmon, Monorban… Végül az érdi piac ötletét egy közeli utcában lakó, szintén tyúkokat tartó nénitől kaptunk, ők is ott vették állataikat. Viszonylag nagy a piac, van választék tyúkokból, csibékből is. Más állatot nem is nagyon árulnak, csak libát, kacsát, pulykát és nyulat. Semmi kutya meg macska…
 
Tyúkól, önetető, takarmány
A vacsora tálalva!
 
Érdemes inkább tavasszal venni  leendő barátainkat, mert a nyáron-ősszel született csibék nem fognak elkezdeni azévben tojni, mert amikor eljönne ennek az ideje, már beköszönt a tél, s ilyenkor még a rutinos tojók tojáshozama is csökken.
 
Pihenő kiscsibék
Akrobaták

Különböző árustól vettük őket, csak a csibék valók egy gazdától. Mint ahogy már írtam is, akkor egy 1 éves TETRA-H tyúkot, egy 22 hetes Red Master jércét és két 3 hetes magyar sárga csibét vettünk. Sokat nőttek azóta, Tyúkanyó már termetesebb Kotkodánál is, a csibék már igazi jércévé cseperedtek, Kotkoda pedig már igazi öregtyúk.

Csipegető tyúkcsalád
Mit eszünk ma ebédre?

Eleinte 3 naponta tojt 2 tojást Kotkoda (ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva), de szerintem ez azért volt, mert ahol tartották, nagy valószínűséggel tojótáppal etették. Mivel mi nem adunk nekik ilyeneket, beállni látszik a 2 naponta 1 tojás rend. Hogyha esetleg Tarajas kakas lenne, akkor (már amíg nem keltetünk) 3 tyúkunk lesz (azért számolok ezekkel az adatokkal, mert ennél csak jobb lehet a tojástermelés).
 
Takarmány és takarmánytároló láda
Lakomaláda
 
Ha 1 tyúk 2 nap alatt tojik 1 tojást, akkor 3 tyúk 2 nap alatt tojik 3 tojást, vagyis egy héten 10,5 tojásunk lesz. Úgy tűnik, hogy M-eseket fog tojni Kotkoda, mert mostanában már kevés az L-les tojás. Egy darab bio M-es tojás legalább 70 forintba kerül. Ha egy héten 10,5 tojás van, akkor egy évben 10,5*52=546 tojásunk lesz 3 darab tyúktól (így egy tyúk egy évben 182 tojást tojik). Ez a mennyiség 38220 forinttal egyenlő.
 
TETRA-H kotlós
Kot-kot-kot-KotKoda
 
Hogyha a 6 darab fürj majd ugyanilyen időközönként tojik (vagyis hetente 21 darabot), akkor egy évben 21*52=1092 fürjtojásunk lesz (azaz egy fürj egy évben 182 tojást tojik). Egy bio fürjtojás átlagosan 50 Forint, tehát 1092 fürjtojás 54600 Forint.
 
Kerítésfestés
Készül a kifutó

A 3 tyúk és a 6 fürj tehát normális, háztáji, tojótápmentes körülmények között 92820 Forintnyi tojást termel egy évben. Ebből bőségesen kijön a takarmány ára, sőt még további fejlesztésekre is marad pénz a tyúkólnál. Nyilván nem venne az ember 21 fürjtojást hetente, ha nem lenne a háznál; azaz valószínűtlen, hogy ennyi pénzt elköltenénk évente tyúk- és fürjtojásra. Ugyanakkor ha eladnánk őket, legalább ennyit keresnénk.
 
Magokat evő tyúk
A finom és tápláló magvak, amiktől oly ízletes lesz a tojás

De, mint már írtam, mi nem a hasznot nézzük, hanem azt szeretnénk, hogy egészséges, boldog tyúkok finom, tápláló tojásait együk.
 
Naposcsibe anyukájával
Csip-csip-csiporog

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap