Tyúknapirend

Így, hogy már lassan eltelt egy hét a csibék és a tyúkok megérkezése óta, kezd kialakulni a napirendjük. Általában reggel fél hétkor nyitjuk ki a tyúkházikó ajtaját, ilyenkor már legtöbbször Kotkoda az ajtóban áll, várva, hogy kiengedjük. Eleinte párszor próbálkoztunk azzal, hogy ötkor, vagy hatkor engedtük ki őket, de ilyenkor még nem volt nagy kedvük kimenni a hűvösbe, inkább még maradtak a biztonságot adó kis házikójukban.

Tyúk a kifutóban
Nézzünk csak körül!

Az újdonság, hogy most már a csibék is kimennek maguktól a kifutóra, nem kell kitenni őket kézzel. Egyre önállóabbak lesznek, egyre bátrabbak is. Most már nem félnek úgy a nagy tyúkoktól, mernek mellettük is enni-inni. Mindent együtt csinálnak a kiscsibék. Akár sétálgatnak, akár kapirgálnak, akár eszegetnek, mindig ott vannak egymás mellett. Aludni is összebújva szoktak, nagyon jól megvannak egymással.

Két csibe összebújva
A kiscsibék összebújva

Tyúkanyó is egyre merészebb, bár Kotkodától még mindig tart egy kicsit. Nagyon szeret a fűben heverészve lustálkodni, nyugodt jércécske. Úgy tűnik, hogy a csibék anyjukként tekintenek rá, valószínűleg azért, mert hasonló a tollazatuk színe. Sokszor hozzá is bújnak, kölcsönösen melengetik egymást.

Egy tyúk fekszik
Tyúkanyó lustálkodik

Kotkoda most a királynő az ólban, ő a legidősebb. Mindig nagyon nagy étvággyal eszik, szeret porfürdőzni is.A zöldhulladékokat jóízűen falatozza mindig, de a szemes takarmányt sem veti meg. Kedvenc helye egy kis lyuk a tyúkól sarkában, imád ott heverészni.

Egy tyúk fekszik a fűben
Kotkoda, a tyúKirálynő

Kis ijedelmünkre, de örömükre is, nagyon valószínű, hogy az egyik csibéből kakas lesz. Azért gyanakszunk nagyon, mert ahogy telik az idő, úgy lesz egyre nagyobb, pirosabb a taraja, a termete is jóval zömökebb Picirkusénál. A farktolla is sokkal hosszabb, és a testtartása is olyan peckes, kakaskodó.

Kiscsibe feje kikandikál
Kukucs!

Időnként, amikor kint vagyunk a kertben, ki szoktuk engedni őket  a kifutójukból, hadd lássanak világot, hadd csipegessenek egy kicsit a kertben is. Nagyon szeretik ezt, a kicsik rögtön fogtak is egy-egy gilisztát, a nagyok pedig mindig örömmel kapirgálnak a fűben, hűsölnek a liliomok leveleinek árnyékában. Kis kavicsokat, köveket is szoktak csipegetni, még a kertben lévő mészkődarabokat is örömmel eszegetik.

Egy tyúk eszik
Finom falat

Este általában maguktól bemennek a házikójukba, már ott várják, hogy becsukjuk éjszakára az ajtót. Egyszer-egyszer előfordul, hogy még nem mennek be sötétedésig, ilyenkor kicsit noszogatjuk őket.

Egy tyúk néz valamit
Nini!

Szerintem nem lehet mondani a tyúkokra, hogy buták, mert tapasztalataink alapján azért van eszük. Például, amikor esténként betereljük őket a házukba, már tudják, hogy be kell menni, nem is ellenkeznek, hanem engedelmesen bevonulnak a tyúkpalotába. Azt is felismerik, amikor ételt hozunk nekik, mert rögtön odamennek az etetőjükhöz, hogy minél előbb jussanak a finom falatokhoz. Amikor pedig kiengedjük őket a kifutójukból a kertbe, miután már kilegelészték magukat, esetleg elfáradtak, maguktól visszamennek a törzshelyükre pihegni egy kicsit. Legtöbbször a tyúKirándulásról is könnyen vissza lehet terelni őket a tyúkólba, nem kéretik sokáig magukat.

Egy tyúk néz ki a kifutóból
Remélem, hogy mihamarabb újra kimehetünk!

Megjegyzések

  1. Nem lehet úgy megoldani, hogy Kotkoda belülről csak megnyomja az ajtaját és kijön amikor a kedve tartja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem lehet úgy, mert a tyúkólnak tolóajtaja van, amit csak mi tudunk kívülről kinyitni. Lásd: https://youtu.be/0zEon1RtLio (Felépült a tyúkól! című bejegyzés videója végén lévő képek között)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap