A tyúkól | Tyúk a háznál sorozat 1. rész

Egy 3 részes cikksorozatot szeretnék indítani, amelyben bővebben írok a tyúktartáshoz szükséges eszközök és kellékek beszerzéséről, és mivoltáról. Ez a bejegyzés ennek a sorozatnak az 1. része.

Egy tyúk magokat eszik
Falatozás az önetetőből

Ebben a cikkemben arról írok, hogy mi milyen szempontok alapján kerestünk és választottunk tyúkólat.

Sétáló, csipegető kiscsibe
Picirkus csipeget

Először is azt szeretném tisztázni, hogy mi nem (csak) a hasznot nézzük a tyúktartásnál, a tyúkok érdekeit is szem előtt tartjuk, ezért is vettünk egy kicsit komfortosabb ólat. Persze amellett sem lehet elsiklani, hogy tojnak, de nem ez (és főleg nem a vágósúly mihamarabbi elérése) velük a célunk, ugyanúgy jó "házikedvencnek" is, mint bármelyik kutya vagy macska.

Sétáló, evő tyúk
Tyúkanyó is eszeget

Az a legjobb, ha van a háznál egy kis melléképület, fészer, amiben el lehet helyezni a tyúkokat, így nem kell nekik külön tyúkólat venni. Sajnos nekünk ez nem volt, ezért vettünk egy kifutós házikót. Már itt az elején le kell szögeznem, hogy nagyon sokféle tyúkól van, nagy a választék. Nekünk az volt a fő szempontunk, hogy az ól természetes fából legyen (tehát ne egy börtönben éljenek vasrácsok mögött és vastetők alatt).

Kiscsibe a fűben
Csibe ül a fűben...

Persze kifutó nélküli házakat is árulnak, olyanokat is, amelyek nincsenek megemelve, csak egy tojóládájuk van, stb. Azért szerettünk volna kifutósat venni, mert ha esetleg nem vagyunk itthon, akkor majd a kifutóba zárjuk be őket, így akkor is levegőzhetnek, kapirgálhatnak, de sokkal kisebb annak a veszélye, hogy valami ragadozó megfogja őket.

Tyúk és tyúkól
Tyúk és tyúkól

Mi egy internetes webshopból rendeltük a képen látható német gyártmányú házikót, mivel Magyarországon sokkal drágábban (a vásárlási árhoz képest nagyjából másfélszeres áron) adták. Ezen kívül a gyártó nagyon szépen, precízen becsomagolta a terméket, és a szállítás is gyors volt; így hát teljesen meg voltunk elégedve a termékkel és annak értékesítésével. Hogyha Ti is gondolkodtok tyúkól vásárláson, esetleg pont ilyet szeretnétek, írjatok nekem privát e-mailt a tyukahaznal@gmail.com e-mail címre, s arra válaszként leírom Nektek hogy mi honnan, s hogyan vettük a házikót.

2 kiscsibe egy ülőrúdon
Picirkus és Tarajas, a nagy barátok

Persze csinálhatsz te is magadnak sokkal olcsóbban egy ilyen tyúkházat, de (hacsak nem vagy asztalos) nem valószínű, hogy ilyen profin fog sikerülni a kivitelezés. Ennek a fajta tyúkólnak nagyon sok előnye van, ezért is választottuk ezt:

   Felhajtható a tyúklétra a tyúkól akadálymentes tisztításához és mozgatásához

   A ház ajtaját kívülről egy fogantyú segítségével lehet mozgatni, így nem kell mindig bemenni a kifutóba

   2 tojóládája van (mindegyikben 2-2 fakkal), vagyis egyszerre akár 4 tyúk is tud tojni

   A két ablakán át a tyúkok bent is jutnak fényhez

   Az ablakokat kívülről kényelmesen be lehet csukni és ki lehet nyitni

   A tojóládák alatt 1-1 fogantyú található, amivel egyszerűen lehet „utaztatni” a tyúkházat

   A belső középső térben 2 ülőrúd van elhelyezve, hogy kényelmesen tudjanak pihenni a tyúkok

   A középső rész alatt van egy fából készült, vaslemezzel bélelt kihúzható fiók az egyszerű tisztításhoz

   A ház középső részének hátsó falát ki lehet venni, ezzel is megkönnyítve a tisztítást

   A külső drótháló sűrűn szőtt, így kisebb madarakat, pl. fürjeket is lehet tartani az ólban; valamint a ragadozóktól is véd

Ezeket a pluszokat meg lehet figyelni a „Der Hühnerstall - Tyúkól építés” című videó végén lévő képeknél is:


Ma ezt a pár gondolatot szerettem volna megosztani Veletek; remélem tetszett az írás!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap