Miért érdemes tyúkot tartani?

Kezdetekben, mielőtt még megvettük volna a tyúkokat, sokat gondolkodtam azon, hogy vajon érdemes-e - és ha igen, miért - tyúkot tartani. Már akkor is meg voltam győződve róla, hogy hasznos és jó ilyen szárnyasokat tartani a háznál. Hogy miért? Azt lejjebb megtaláljátok. Most már, így pár hét után bizton állíthatom, hogy igen, megéri, sőt még az embereknek is jót tesz egy kis "házikedvenc", ami nem csak kikapcsolódásra jó, hanem még tojik is.

Tyúkok és egy tyúkól
Tyúklakosztály

Először is nagy előny a tyúkoknál, hogy tojnak. A legtöbb ember ezért (vagy a húsukért) tartja őket, haszonállatként tekintenek rájuk. De igazából nem csak azok lehetnek. Betölthetnek nagyobb szerepet is egy család életében. Ugyanúgy lehet szeretni őket, ugyanúgy gondozni kell őket, mint egy bármilyen más élőlényt, egy kutyát, egy macskát. Ezen kívül nem kell nekik nagyon nagy hely, nem akkora a mozgásigényük, mint például egy kutyának, de azért kimondottan jó, hogyha van egy nekik megfelelő méretű füves kifutójuk.

Tyúktojás
Formás kis tojás

Az is nagyon hasznos, hogy trágyájuk nagyon értékes tápanyagforrás a növényeknek, nem kell belőle nagy mennyiség, mégis hatásos. Így ősszel és tavasszal nem kell marhatrágyát vennünk, hanem az éves vagy féléves "termést" kiszórhatjuk a kertben. A tyúktrágyát érdemes a tojóláda kibélelésére szolgáló szénával vagy szalmával együtt komposztálni, így szaga is kevésbé intenzív.

Esznek a tyúkok
Étel-ital, mulatás

A tyúkok "fűnyírónak" is nagyon hasznosak, nem tépik ki, hanem csak lecsipegetik a fűszálak tetejét. Tavasszal palántázás előtt érdemes őket pár napra a bepalántázandó területre tenni, mert ekkor (már ha puha, porhanyós a föld) kicsipkedik a gazok jó részét, a kártevőket, ezen kívül hasznos tápanyagokat is juttatnak a földbe.

Kotlós és kiscsibe
Boldog kotlós kiscsibéjével

"Komposztálónak" is nagyon jók a tyúkok, a répahéjtól kezdve a reteklevélen keresztül az epercsumáig mindent megesznek. Így ezekből a "maradékokból" is tudjuk etetni csibéinket, egyrészt nem kell annyi szemes takarmány, másrészt pedig így egészségesebben, változatosabban tudnak étkezni.

A távolban egy csúk és egy kiscsibe
Pillantás a tyúkházból

Végül is az is előny, hogy az embert a tyúk korán kelésre készteti, mert reggel, amikor már kisüt a nap, szeretne kimenni, nem lehet bezárva tartani őket. Így közelebb hozza az emberekhez a természet rendjét, hogy mi is a tyúkokkal keljünk és feküdjünk.
Ezt a pár gondolatot szerettem volna megosztani veletek, remélem, hogy most már ti is gondolkodtok a tyúktartáson, tartsatok velem továbbra is.

Tyúkfej
Körbepillantás

Megjegyzések

  1. Ez a cikk is szenzációsra sikeredett, még inkább kedvet kaptam a tyúktartáshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés, és hogy eléggé meggyőző volt, hogy még jobban megerősítette benned, hogy érdemes és jó tyúkokat tartani.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap