Kukurikúúú!

 Már régen esett szó a kiscsibékről. Hát most szinte csak róluk lesz szó.
 
Kiskakas feje
Picirkus...

Amikor még tavasszal megvettük a kicsiket, úgy gondoltuk, hogy inkább csak tyúknövendékeket veszünk, kakasokat nem szeretnénk. A nagy válogatás közben végül el is felejtettük megnézni az interneten talált módszerekkel, hogy kakaskát vagy tyúkocskát veszünk, így teljes nyugalommal dédelgettük őket mindeddig, mondván, hogy "Jaj, de ügyes kis tojók lesztek!".

Kiskakas
... és Tarajas, ...

Hát, ez nem lett teljesen így. Már az első hónapokban feltűnt, hogy az egyik csibe kicsit termetesebb a másiknál, de ennek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, mondván, hogy valószínűleg nem egy napon keltek ki a tojásból, s ebből fakad a differencia.
 
Kukorékoló kakas
... a két ügyes kiskakas

Július végén, augusztusban viszont kezdett egyre valószínűbbé válni, hogy az egyik "tyúkból" mégis csak kakas lesz, mert neki feltűnően megnőttek a farktollai. Tarajas (mert ő volt a nagyobb) viselkedése is kimondottan "kakasos" lett, valamint egyik kedvenc helye a komposztdomb és a tyúkól teteje lett.

Kakas a háztetőn
Innen aztán jó a kilátás!

Azután jött a nagy meglepetés: Egyik délután kukorékolásra lettünk figyelmesek. Na de ki is a tettes? Rögtön kiszaladtunk a kertbe, s nagy meglepetésünkre azt láttunk, hogy Picirkus a komposzt tetején állva nagyokat kukorékol. Mindenre gondoltunk, csak erre nem, hogy pont ő fog először kukorékolni (főleg, hogy azt hittünk, hogy egy tyúkról van szó).

Élet a tyúkudvarban
Tyúkboldogság

Ezek után már valószínűsíthető volt, hogy Tarajas is kakas lesz, s számításaink be is váltak: pár héttel Picirkus produkciója után Tarajas is elkezdte kakasszóját hallatni. Ahogy telik az idő, úgy ügyesednek, egyre szebben és hangosabban próbálkoznak. Mostanában reggelente már egy teljes koncertet adnak, felváltva hallatva hangjukat.

Gyönyörű kakaska
Körbetekintés

Így aztán is vettem őket a tojótáblázatból, hiszen ezek után már nem várhatunk tőlük tojásokat...

És íme egy kis videó a kakaskák produkciójáról:
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap