Tyúkszótár | 1. rész

3 részes Tyúkszótár sorozatunkban tyúkokkal kapcsolatos, de átvitt értelemben használt szavakat és kifejezéseket gyűjtöttünk össze. Reméljük, hogy sikerült minél érdekesebb szófordulatokat összeszednünk; ha nektek is eszetekbe jut egy-egy ilyen, írjátok be a cikk alján található kérdőívbe!
 
Kotlós
De illatos ez a levendula!

  1. Csipkelődik: Azt jelenti, hogy szívesen incselkedik másokkal. Pl.: Tibi gyakran csipkelődik a lányokkal.
  2. Kárál: Többnyire nőknek mondják, ha sokat, lármásan fecsegnek, feleslegesen jártatják a szájukat. – Ne kárálj már annyit! – szól rá az asszonyra a férje.
  3. Tollászkodik: Ha valaki vontatottan készülődik, szedelőzködik, lassan készül fel az indulásra, akkor ezekkel a szavakkal sürgethetjük: – Ne tollászkodj olyan sokáig!
  4. Kakaskodik : Amikor egy fiú túlságosan harciasan viselkedik, heveskedik, így figyelmeztethetjük: – Ugyan, ne kakaskodj már!
  5. Kotlik: Akkor használjuk ezt az igét, amikor az illető sokáig és lassan csinál valamit, piszmog valamivel. Pl.: Már két hete kotlik a kéziraton.
  6. Kotlókergető: Kotlókergetőnek csúfolták azt a háromkerekű kisautót, amelyet eredetileg Velorexnek hívtak. Ez egy mozgássérülteknek szánt csehszlovák gyártmányú jármű volt. A név a „velocipéd” (kerékpár) szó első két szótagjának és a latin „rex” (király) szónak az összetételéből származik. 1945-től 1971-ig gyártották.
 
Kiskakas
A "kis" növendék
 

Folytatás nemsokára!

Megjegyzések

  1. Szuper, mind tetszik, ismerem is valamennyit. Kíváncsian várom a folytatást! Nekem nem jut eszembe ennél több...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülünk, ha tetszett a bejegyzés, van még pár kifejezés a tarsolyunkban!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap