Tyúktetű! | 2. rész - fejlemények

 Mint ígértem, most beszámolok a tyúktetű-ügyben történtekről.

Aranyos tyúkocska
A kíváncsiskodó Tyúkanyó
 
A sok próbálkozás után arra gondoltunk, hogy ki kellene próbálni a meszeléses módszert, mivel erről már sok helyen olvastuk, hogy bevált. A már említett eljárásokon kívül próbáltuk még a kovaföldes módszert is alkalmazni, azonban nem tudjuk, hogy a meszelés, vagy mindkét módszer együttes használata segített-e elűzni a tetveket. A technika meg is hozta a várt eredményt: a tyúktetvek végleg eltűntek.
 
Oltottmész
Keverjük a meszet

A sikerhez hozzájárulhatott még az is, hogy meszelés előtt sűrített levegővel a tyúkól összes zegét-zugát átfújtuk, s így onnan nem csak a a szennyeződések, hanem a tetvek is kiröpültek. A meszelést is kompresszor segítségével, festékszóróval végeztük, így egy viszonylag egyenletesen lefestett, szép küllemű tyúkólat kaptunk vissza.
 
Tisztítás sűrített levegővel
Fő a tisztaság!

Hozzá kell tenni azt is, hogy eleinte azért ódzkodtunk ettől az eljárástól, mert féltünk, hogy a tyúklak veszít majd a pompájából, de szerencsére így is szép, esztétikus maradt. Remélhetőleg ezek után már nem támad kedvük a tyúktetveknek ezen a helyen lakniuk, jobban teszik, ha keresnek egy új szálláshelyet maguknak.
 
Festékszóró
A festőgép

Az új megfigyelésünk, amit eddig még nem olvastunk sehol, hogy az élősködők jelenlétét legjobban úgy lehet "kimutatni", hogy egy fehér papírlapot teszünk a tyúkól egy rése fölé, s rátesszük a kezünket. A meleg hatására előbújnak a lyukakból a paraziták, s felmásznak a lap alsó oldalára.10-20 másodperc elteltével vegyük le a kezünket a papírról, s fordítsuk fel a lapot. A fehér háttér előtt jól látszódnak a kis rovarok, s így akár számszerűen is tudjuk mérni (pl. darab/cm2) a tetűpopuláció nagyságát.
 
Fából készült tyúkólLemeszelt tyúkól
Festés előtt és után

Ezzel a módszerrel is ellenőriztük többször a tyúkólat és környékét, de szerencsére azóta sem tűntek fel ismét a tetvek, így tyúkjaink ismét a megszokott menetrendjük szerint élik mindennapjaikat. A kettéválasztott kifutót ismét összenyitottuk, így már igazán nagy a tyúkboldogság.
 
Takaros tyúkól
A kis póttyúkól

Megjegyzések

  1. Hát örülök, hogy végre eltűntek azok a fránya tetvek. Nagy munka volt... Megint ügyesek voltatok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagy megkönnyebbülés volt, hogy megszabadultunk a kis élősködőktől. Köszönjük szépen!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap