Hideg idő

Elérkezett a hűvös idő. Egyre dermesztőbbek a nappalok, az esték, s a nap is egyre kevesebbet süt immár. A tyúkok is készülnek a télre: mind többet esznek, gyűjtik az energiát a zimankós napokra.
 
Red Master és TETRA-H tyúk
Kutatás a giliszták után

Így, hogy a kakasok is megnőttek, nyugodtan várhatják a pihenés időszakát a tyúkudvar lakói. Egyre kevesebbet üldögélnek már a hideg földön, és egyre többet alszanak a biztonságot és meleget adó házikójukban. Egymás mellet álldogálva pont elférnek a tyúklak ülőrúdjain, összekucorodva hunyják le szemüket nap mint nap.

Peckesen járkáló kakas
Szétnézek országomban!

Láthatóan a fogyasztásuk is nő, bár ebben szerepet játszhatnak az egyre növekedő, fejlődő kakaskák és a szemtelen galambok is, kik minden nap ellepik a magos tálat. Érdekes, hogy a tyúkok nem féltik tőlük magjukat, talán tudják, hogy hogyha elfogy, úgyis kapnak újra bőséggel. Egyre többet turkálnak a komposztdombon is, nyárról megmaradt piros paradicsomok és hagymahéjak után kutatva.

Tollászkodó TETRA-H tyúk
Tollrendező

Tojókedvük is lecsökkent a hűvös, nyirkos idő beköszöntével, érzik, hogy már itt a kikapcsolódás ideje. Ahogy rövidülnek a nappalok, s hosszabbodnak az éjszakák, a kakasok is egyre később kezdenek el kukorékolni, már-már negyed nyolc felé jár, amikor először hallatják hangjukat. Este is egyre korábban térnek nyugovóra, mostanában utolsóként Tyúkanyó szokott bemenni a házikóba.
 
Esti kép csipegető tyúkokról
Esti csipegetés

Így hát már felkészülten várják a tél eljöttét, hogy feltöltődhessenek jövő évi teendőik előtt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap