Tyúkszótár | 2. rész

Íme Tyúkszótár sorozatunk 2. része, melyben már az általatok javasolt szavak, kifejezések is szerepelnek. Ismét hat szóval készültünk, s megint tehettek ti is javaslatokat a cikk végén található kérdőív segítségével, ezeket majd a Tyúkszótár következő részében jelentetjük meg.
 
Kakasfej
Nocsak, nocsak!
  1. Tyúkeszű: Feledékeny, gyenge szellemi képességű emberre szoktuk mondani. Például: Hogy lehetsz ilyen tyúkeszű?
  2. Úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás: Ha két ember annyira hasonló, hogy alig lehet őket megkülönböztetni, ezt a hasonlatot használhatjuk (különösen ikrek esetében) – bár tudjuk, hogy a tojások is csak első látásra tűnnek egyformának. Mondjuk ilyen mondat az, hogy "Pisti és Dani úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás".
  3. Csípi a csőrét valami: Akkor mondják, ha valami valakit bosszant, ingerel. Példaként íme egy mondat: Ez az igazságtalanság már régóta csípte a csőrét.
  4. A bögyében/begyében van valami/valaki: A neheztelést fogalmazzuk meg ezzel a képszerű szólással. Teszem azt: „Már jó ideje a begyemben van, hogy a galambok folyton felcsipegetik a tyúkok eleségét.”
  5. Csíp valakit/csípik egymást: Ezzel a szófordulattal azt öntjük szavakba, hogy nagyon kedvelünk valakit/valamit. Pl. Kati nagyon csípi ezt az énekest.
  6. Tyúklépésben halad: Konkrét és átvitt értelemben is használhatjuk ezt a szókapcsolatot annak érzékeltetésére, hogy nagyon lassan halad valaki/valami. Példának okáért: "Tyúklépésben haladnak a tárgyalások".
Takaros tyúkudvar
A tyúkudvar lakói

És íme az űrlap:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap