Havi mérleg 4. | 2020. szeptember

A szeptember is eseménydús hónap volt. Végre sikerült megszabadulnunk a tyúktetvektől és még egy meglepetés is következett: elkezdtek kukorékolni a kakaskáink!

Házityúk
Az ügyes tojók

Nagyobb vonalakban ezek voltak a főbb történések, de ezeken kívül akadt még bőven érdekesség: megfigyelhettük, ahogy a tyúkok (és persze a kakasok) a nap járásához igazodva (mit sem törődve az óraátállítással) egyre-egyre hamarabb térnek nyugovóra; s azon is gondolkodhattunk, hogy mi ütött tyúkanyóba, miért repül ki folyton a kertbe - nagy bosszúságunkra - a friss zöldségek leveléből csemegézni.

Kiskakas feje
Letekintés a "királyi trónból"

Ebben a hónapban is példásan teljesítettek a tyúkok, sőt - mint ahogy már említettem - Tyúkanyó még 2 óriástojást is tojt. Már egyre jobban kezdenek minket ellátni tojással; Tyúkanyó különösen gyakran, Kotkoda pedig rendkívül megbízhatóan tojik. Íme a már megszokott diagram a szeptemberi tojáshozamról:

A tyúkok tojáshozama 2020 szeptemberében

Szeptemberben összesen 23 tojásunk származott saját tyúkoktól, ebből 12-t Kotkoda, 11-et Tyúkanyó tojt. Ebben az az érdekes, hogy Tyúkanyó csak a hónap második felében kezdett el tojni, mégis majdnem annyi lett a hozama, mint Kotinak. Összesen 1,294 kilogrammnyi tojásunk volt e hónapban, ebből Kotkoda 705, Tyúkanyó pedig 589 grammot hozott a házhoz. Ebben az adatban jól mutatkozik az, hogy ő eleinte még S-es tojásokkal örvendeztetett meg minket, míg Kotinál az átlag az M-es tojás.

Tojáshéjak
A kalcium mindig kell!

Ha a tojás nélküli napokat is számoljuk, átlagosan 43,13 grammos az egy napra jutó tojás, ami nagyjából egy kezdő tyúk napi hozama; ha pedig a kitojt tojások átlagos méretét tekintjük, 56,26 grammos értéket kapunk, általában ilyen méretű tojásokat tojik Kotkoda.

Magokat csipegető kakas
Terített asztal

2020 szeptemberéről most ennyit, nemsokára jelentkezünk az októberi mérleggel!

Red Mater tojó
Milyen szép az idő!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap