Havi mérleg 5. | 2020. október

Elmúlt egy hónap, jön egy új!
Ismét eltelt egy izgalmas hónap, ami a tyúkudvar lakói számára is nagy változásokat hozott.
 
Őszi tyúkudvar
Őszi napok a tyúkudvarban

Sorba véve az eseményeket kezdjük azzal, hogy a kakaskák már igazán megnőttek, s egyre gyakrabban, egyre hangosabban kukorékolnak. Már szinte alig férnek el a kis házikójukban (bár mostanában az alváshoz nem szokták használni a tojófészkeket), de jól megvannak együtt. Reggelente, amikor adunk nekik friss zöldtakarmányt, szokott egy kis dulakodás, csipkelődés lenni, de egyébként olyanok, mint egy kis család.
 
Ház tetején álló kakas
Az "ellenőr"

Ahogyan azt megírtuk, elérkezett a hideg idő is, - de ennek ellenére még mindig kitartóan és ügyesen tojják a napi tojásaikat tyúkjaink. Áttérve erre a témára, nézzük is meg az e havi tojáshozam alakulását:

A tyúkok tojáshozama 2020 szeptemberében

Érdekes megfigyelni, hogy ebben a hónapban többet tojtak a tyúkok, annak ellenére, hogy mostohábbak voltak az időjárási körülmények. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Tyúkanyó "most lendült be igazán", s így a ő hozama jócskán megdobta az átlagos értékeket. Számszerűsítve ebben a hónapban összesen 35 tojásunk volt, ebből 15-öt Kotkoda, míg 20-at Tyúkanyó tojt. Ez az összesített érték a szeptemberi adatokhoz viszonyítva 52%-os növekedést jelent, ami kitűnő eredmény. A grammok tekintetében is pompás értéket produkáltak a tyúkok: 62%-os növekedést tudtak elérni egyetlen hónap alatt!

A tyúkok ősszel
Bóklászás az őszi időben
 
Bár mindkét tyúkocska tojáshozama növekedett, immáron Tyúkanyó vezeti a "tojósort" a gyakoribb, de rendszerint egy picikével kisebb tojásokkal, mint amiket Koti szokott tojni. Az ő esetében majdnem megduplázódott az érték mind a tojások darabszáma, mind a tömege tekintetében: az előbbi esetben 82, míg az utóbbi esetben 93 százalékos növekedést vitt végbe!

Jércék és tyúkok
Az utolsó meleg nappalok
 
Itt még meg kell említeni a két kimagasló nagyságú óriástojást is, amik minden várakozásunkat fölülmúlták, s amelyek közül az egyik 84 grammos volt.

Nagyon nagy tojás
84 gramm
 
Hát imígyen zárjuk az októbert, kimagasló eredmények és óriási fejlődések közepette. Reméljük, hogy tetszett e havi összefoglalónk, egy hónap múlva újra itt a Havi mérleg!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap