Megjöttek a kiscsibék!

Nagy nap volt a mai. Megérkeztek a tyúkok!
Reggel korán kellet kelni, hogy nyitásra oda tudjunk menni az érdi piacra. Már előző nap összekészítettük a tyúkutaztatáshoz szükséges eszközöket: egy kartondobozt és egy rekeszt kibéleltünk a még múlt héten levágott, majd megszárított fűvel, és ezeket felgumipókoztuk a bicajokra, amikkel másnap már kezdődhetett is a kaland!

Kisscibék a rekeszben
Kiscsibék a rekeszben

Fél hét körül érkeztünk meg, már akkor is nagy volt az élet a piacon, csak úgy nyüzsögtek az emberek. Miután körülnéztünk, kiválasztottunk két darab 3 hetes magyar sárga kiscsibét, egy 1 éves TETRA-H tyúkot és egy 22 hetes Red Master jércét.

Tyúkok a dobozban
Dobozban a legjobb!

Eredetileg kezdésnek csak három tyúkot szerettünk volna, de így talán nem lesznek annyira egyedül, mindenkinek meglesz a korbeli párja. Érdemes volt korán kimenni a piacra, mert nagyon gyorsan fogytak a szép példányok, a legtöbb ember négyesével-hatosával viszi őket, szerintem tízre már alig maradt pár egyed.

Kikandikáló tyúkfej
Nini!

Egész úton hazafelé nyugodtak, csöndesen voltak, elringatta őket a biciklizés. Ahogy hazaértünk, rögtön behelyeztük őket csinos kis óljukba, rögtön neki is láttak a hosszú út után az ivásnak-falatozásnak. A képeken látható tyúkok közül a nagyobb testű (idősebb), nagyobb tarajú példány a TETRA-H, a másik pedig a Red Master.
Csak ekkor jutott eszünkbe, hogy a piacon elfelejtettük megnézni a csibék nemét. Onnan jutott ez eszünkbe, hogy az egyiknek nagyobb volt a taraja és zömökebb volt, mint a másik, pedig elvileg egyidősek. Majd meglátjuk...

Kiscsibék a kifutóban
Kiscsibék a nagy kifutóban

A tyúkok esznek
Tyúkebéd

A tyúk kifelé néz a kifutóból
Pillantás a nagyvilágra

Nagy meglepetésünkre és örömünkre alig, hogy letelepedtek, a TETRA-H tyúk elvonult a házacskába, egy ideig még hallatszott valami kapirgálás, aztán egy darabig csöndesen üldögélt. Fél óra múlva figyeltünk fel rá, mivel hirtelen elkezdett kotyogni, és kidugta a fejét a házból. Gyorsan odasiettünk, hogy megnézzük, mi történt, és meg is láttuk: megtojta nekünk az első tojást!

Tyúktojás
Az első tojás

Közeli kép tyúktojásról
Közelebbről megvizsgálva...

Tyúktojás a kézben
Az első!

Nagyon szép tojás volt az első "jutalmunk" a tyúkoktól. Rögtön egy L-es tojás kaptunk (66 grammos volt), aminek nagyon örültünk.
Úgy látszik, hogy gyorsan megszokta az új környezetet, mert ezután kényelmesen lefeküdt a fűben, pihent egy kicsit.

Tyúkportré
Tyúkportré

A tyúkok esznek
Itt az edédidő!

Pihenő tyúkok
A jól megérdemelt pihenés

Csibék
A legkisebbek

Nagyon jól elvannak egymással, nem veszekednek, sőt a kiscsibék még hozzá is szoktak bújni a jércéhez. Láthatóan boldogok, így mi is örvendeztünk egy kicsit: ebédre paprikáskrumplit csináltunk bográcsban. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap