Havi mérleg 7. | 2020. december

Kicsit megkésve, de azért lássuk csak, hogy milyen események és milyen tojáshozam volt 2020 decemberében a tyúkudvarban!
 

Kezdjük is rögtön a tojásmennyiség alakulásával:
Ebben a hónapban az októberihez hasonló mértékű volt a tojáshozam, de a tyúkok közötti megoszlás eltérő a két hónap között: Kotkoda decemberben 5-tel több tojást tojt, míg Tyúkanyó 4-gyel kevesebbet. Összesen tehát 1-gyel több tojásunk lett, mint októberben. Tyúkanyó "leállása" igazából érthető is, mivel ő egész ősszel nem pihent egy cseppet sem, folyamatosan ellátott minket finom tojásokkal; Kotkoda pedig felvette a megszokott tempót, s a hónap közepi szünettől eltekintve hozta az "egy nap tojok - egy nap nem" ritmust.

A tyúkok tojáshozama 2020 decemberében

Azonban tojások a súlyának átlaga decemberben minden eddigi hónapot felülmúlt a maga 64,5 grammjával, ami azt hiszem, igazán jó eredmény (olyan, mintha 25 L-les tojásunk lenne). Így hát az előző havi termelés 111%-át tudták produkálni a tyúkok. Ezen kívül a felhozatal kimondottan egyenletes volt, most nem tapasztalhattunk kiugróan alacsony vagy magas tömegű tojásokat.

Habár tél van, nap is van

Ebben a hónapban - a szép tojásoktól eltekintve - nem történt semmi különös a tyúkudvarban, a baromfik nagy nyugalomban élték mindennapjaikat. A télire megnövekedett fogyasztásuk ugyan kicsit kifosztotta a magtárat, de ezen kívül a megszokott rend szerint töltötték idejüket. Vagyis... Nem teljesen. Ugyanis a kakaskák a téli napforduló elmúltával egyre korábban kezdtek el kukorékolni, érezvén, hogy közeleg a tavasz. Ez láthatóan a tyúkokat a legkisebb mértékben sem zavarta (sőt, még lehet, hogy meg is nyugodtak tőle, hogy van, aki vigyázzon a házra), legfeljebb akkor, ha esetleg álmukból keltette fel őket a kakasszó.

A lankadatlanul figyelő őrszem

Összességében ilyen nyugodtan, békésen telt el a december; most a tyúkudvar is megpihent egy kicsit. Mára ennyit, de nemsokára jön az év végi összefoglaló, amelyben mérlegre teszek minden fontos történést, s áttekintem az éves tojáshozamot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap