Éves mérleg 2. | 2021. - 1. rész

Eltelt egy év, jön egy új... De mielőtt továbblépnénk 2022-re, még sorra kell vennünk 2021, vagyis a Tyúk a háznál blog második évének eseményeit, s tojásait. De mindent csak szépen, egymás után, úgyhogy kezdjük is egy egész éves diagram szemrevételezésével!

A tyúkok és a fürjek tojáshozama 2021-ben

Mint bizonyára észrevettétek, 2021-ben nem készítettünk Havi mérlegeket, összefoglalókat a tojáshozam alakulásáról, erről csupán Tyúknapló oldalunkon tudtatok tájékozódni. Most azonban bepótoljuk eme elmaradásunkat, ugyanis ezen cikkünkben havi bontásban tudjátok majd megcsodálni szárnyasaink teljesítményét. Első körben a márciustól júniusig tartó időszakot fogjuk kielemezni, a folytatást pedig következő cikkünkben találhatjátok majd meg.
Íme tehát a januári diagram:

A tyúkok tojáshozama 2021 januárjában

Ábránkon jól látszódik, hogy az év elején még csak Tyúkanyó és Kotkoda tojta tojásait, hiszen ekkor rajtuk kívül kizárólag két kakaskánk, Picirkus és Tarajas élvezte udvarunk kényelmét. Az adatokat böngészve az is feltűnhet, hogy - habár még tartott a tél - szárnyasaink ebben a hónapban tojtak az egyik legtöbbet (egészen pontosan a negyedik legjobb volt ekkor az összesített tojáshozam). Ennek oka valószínűleg a kifejezetten enyhe tél lehetett, minek következtében a tyúkok nem vették észre, hogy itt lenne a pihenő ideje.
Ennek később meg is volt a böjtje, láthatóan nyáron pótolták be a kimaradt lazítást. Ebből is látszik, hogy hiába "siettetjük" a tyúkokat különböző tojótápokkal, legfeljebb hasonló hatást tudunk elérni, azzal a különbséggel, hogy ez a szünet a szárnyas két-három éves korában jön el, de akkor már végérvényesen. Így pedig azt is beláthatjuk, hogy nagy valószínűséggel nagyságrendileg ugyanannyi tojáshoz jutunk így is úgy is, annyi eltéréssel, hogy az első esetben a tyúkok saját bioritmusuk szerint élnek (s ennek következtében valószínűleg jobban is érzik magukat), míg a második esetben a külső hatásoknak kitéve, kényszerítetten élik le életüket.
A fentiek alátámasztására készítettünk egy éves hőmérsékleti diagramot is; ezt és az éves tojáshozamot elemző kimutatást egymás mellé állítva jól látszik az említett összefüggés.

Budapesti napi középhőmérsékletek 2021-es grafikonja

Most viszont térjünk át a februárra, hiszen ezen hónap is bővelkedett a történésekben. Először is ott volt Tarajas költözése, minek kapcsán egy videót is készítettünk volt vezérkakasunkról. Itt meg kell említeni két új barátunk, Kistaréj és Nagytaréj megismerését is, kiket kakaskánkért cserébe kaptunk. Ők ebben a hónapban már el is kezdtek tojni, hiszen nem jércékről, hanem tojótyúkokról van szó, kik ebben az évben összesen több, mint öt kilogrammnyi (vagyis 86 darab) tojással örvendeztettek meg minket. Ebben a hónapban már az is látszódott, hogy Koti - idősebb tyúk lévén, s a téli pihenést részben kihagyva - már nem bírja annyira az iramot, s hogy megritkulnak a tojónapok. Ennek ellenére ebben a hónapban is megközelítőleg 1,5 kilogramm tojást tudhattunk magunkénak, ami - valljuk be - nem rossz teljesítmény két (vagyis hát a hónap végén már négy) tyúktól.

A tyúkok tojáshozama 2021 februárjában

Február után pedig következik a március, mely hónap igazi fellendülést hozott a tojásszámok és -méretek tekintetében. Ez a statisztikákon is meglátszik, ugyanis ebben a hónapban volt a legnagyobb a tojáshozam a 2021-es évet tekintve. Ennek oka feltehetőleg a tavasz, s a melegebb idő beköszönte, mely diagramunkon is megfigyelhető. Pozitív hatással volt továbbá az adatokra, hogy ebben a hónapban már mind a négy szárnyasunk "ontotta magából" a finomabbnál finomabb tojásokat. Így például Kotkoda és Nagytaréj is ekkor tojt a legtöbbet.

A tyúkok tojáshozama 2021 márciusában

Ez a tojásbőség áprilisban sem csökkent sokat, így elérve azt, hogy eme hónap legyen az év második legjobbnak mondható hava a maga 56 darab, vagyis megközelítőleg 3,5 kilogramm tojásával. A tojáshozammal kapcsolatos adatokhoz tartozik továbbá a 2020-as éves mérleg is, amit tavaly ebben a hónapban készítettünk el. És ha már a blogon megjelent cikkeknél járunk, meg kell említenünk a nagy sikert elért (a kezdetektől fogva vezetett statisztikában ez a blog 3. legolvasottabb cikke) Tyúk, mint házikedvenc című írásunkat is.

A tyúkok tojáshozama 2021 áprilisában

A május már egy kis visszaesést jelentett az előző hónapokhoz képest, de még így is felülmúlta mind a februárt, mind az összes többi után következő hónapot. Ebben több, mint valószínű, hogy szerepet játszott az is, hogy elvesztettük szeretett tyúkunkat, Kistaréjt, kinek emlékére egy videós összeállítást is készítettünk. De ebben a hónapban tettük közzé a tojások egyediségét ecsetelő bejegyzésünket is, s szintén ekkor írtuk meg, hogy új módon fogjuk küldeni a továbbiakban a Tyúk a háznál blog legújabb bejegyzéseit tartalmazó hírleveleinket, s hogy az ezekre való feliratkozás módja is megváltozott. Itt pedig azt is meg kell említenünk, hogy ez most hogyan lehetséges: a három módszer közül talán a legegyszerűbb az, ha a blogon felugró ablakon adjuk meg e-mail címünket; második lehetőségként választhatjuk azt, hogy a blog oldalsávjában található modult használjuk; harmadik megoldásként pedig szívesen fogadunk feliratkozási kérelemmel kapcsolatos üzeneteket is, elérhetőségeink bármelyikére. A cikkek sorát folytatva megjelentettük Tyúkszótár sorozatunk 3. részét is, melyben szokásunkhoz híven 6 darab, tyúkokkal, tyúktartással kapcsolatos szóról vagy kifejezésről írtunk.

A tyúkok tojáshozama 2021 májusában

Egy ilyen mozgalmas hónappal a hátunk mögött nem ártott egy kis megnyugvás júniusban, ám ekkor sem teltek eseménytelenül a napok: ahogy azt meg is írtuk, május utolsó napjaiban két új jércével gazdagodtunk, név szerint Csipogival és Pipitérrel. Ezen túl ekkor jelentettük be azt is, hogy új kinézetet kapnak kimutatásaink - így a táblázatos tojáshozam-nyilvántartás és annak diagramokon ábrázolt formája is. De ha nem lett volna elég ennyi újdonság, akkor megérkeztek várva-várt fürjeink is, akik elfoglalták a tyúkok addigi zárt kifutóját - ezzel egy kis malőrt okozva a baromfiudvar-logisztikában.

A tyúkok tojáshozama 2021 júniusában

A fürjek tojáshozama 2021 júniusában

Egyelőre ennyit az elmúlt év tyúkokkal kapcsolatos eseményeiről, nemsokára jelentkezünk a folytatással. Akit pedig jobban érdekel, hogy vajon honnan szedtük a fent említett, tojáshozammal kapcsolatos adatokat, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi éves összesítést, melyből számtalan érdekes információ kiderül.
Így például az is, hogy a 2021-es év tojóbajnoka többi társát messze maga mögé utasítva, mindösszesen 116, azaz 7,446 kilogramm tojással Tyúkanyó lett. Ezúton is gratulálunk neki!

A tyúkok és a fürjek tojáshozama 2021-ben (részletes kimutatás)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap