Új lakók a háznál - folytatás

 A nyári szünet után ismét szeretettel köszöntjük blogunk olvasóit, remélve, hogy kellemesen és eseménydúsan telt az elmúlt pár hónap. Így volt ez a tyúkudvarban is. S hogy miért? Ezt az alábbiakban megtudhatjátok!

 Előző cikkünkben említettük, hogy a kis jércék beköltözésével még nem ért véget az állománybővítés. Ez így is volt, ugyanis június elején újfajta madarakkal bővült kis baromfiudvarunk: nevezetesen fürjekkel.
 Már régóta terveztük, hogy ilyen szárnyasokat is fogunk tartani, de erre a megfelelő időpont csak júniusban jött el. Mivelhogy amikor az érdi állatpiacon fürjek után tudakozódtunk, arról értesültünk, hogy május végén már nem lehet kapni őket, akkor már túl késői az időpont, már túl meleg van nekik. Ennek ellenére egy kis keresgélés után sikerült találnunk egy dorogi tenyésztőt, aki fürjek és nyulak eladásával foglalkozik. Az ő elmondása szerint viszont pont hogy kora tavasszal nem szabad kivinni az újonnan kelt madarakat, tudniillik akkor még nagyon hideg lenne nekik. De azt is megerősítette, hogy a nagy meleget  - s az abban való sok utazást - sem tűrik jól a fürjek, így kora reggel kellett újdonsült társainkért elzarándokolnunk.

Kisfürj
Milyen új kint a táj!

 Egy kényelmes kis kartondobozban hoztuk őket haza, s rögtön szárnyvégeik visszavágásával kezdtünk együtt töltött időnket, megelőzvén az esetleges lótást-futást a röpködő madarak után. Ezután már birtokba is vehették új birodalmukat, ami - szintén a túlzott szárnypróbálgatásokat kiküszöbölendő - tyúkólunk zárt kifutója lett. Ezen előzőleg sokat gondolkodtunk, hiszen nekik is a lehető legnagyobb szabadságot szerettük volna adni, azonban végül azért jutottunk erre a döntésre, mert rájöttünk, hogy - ha még nem is repülnének el - nagy valószínűséggel az új világuk felfedezése végett kibújnának a léckerítés résein, a akkor megintcsak a kergetőzés maradna.
 Persze már el is neveztük friss barátainkat, íme egy képes összefoglaló róluk:

Fürjkakas
Hógömb, a kakas

Mákszem, a pöttyös

Pindúr, a foltos

Szezám, a barnás
 
Persze ha eddig eljutottatok már a cikkben, valószínűleg az is felmerült bennetek, hogy "Akkor mostantól már nem is Tyúk a háznál lesz a blog neve, hanem Tyúk és fürj a háznál?". Erre pedig gyorsan meg is adjuk a választ: holott ezentúl már nem csak és kizárólak tyúkjaink fognak szerepelni blogunkon, úgy tervezzük, hogy a fő hangsúly ezek után is rajtuk lesz, s ennek megfelelően a blog nevét és célját sem kívánjuk megváltoztatni. Azonban a Tyúknaplóban ezek után fürjeink "teljesítménye" is szerepelni fog, s Napi tyúk oldalunkon is fel fognak időnként tűnni ők is.

Fürjek
Az új csapat

 Nos, egyenlőre ennyit legújabb társainkról, de hamarosan jelentkezünk még további hírekkel is róluk.

Megjegyzések

  1. Gratulálok, úgy tünik, hogy " komollyá" alakult ez a kis játszótér ott nálatok. Szépek, aranyosak....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon aranyosak, s ráadásul még a hangjukat is alig hallani. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap