Óriástojás

Mint láthattátok, szeptember 23-án és 24-én, valamint október 4-én Tyúkanyó egy-egy óriási tojást tojt. Nagyon meglepődtünk ezen, mivel nem gondoltuk volna, hogy alig, hogy elkezd tojni, máris ilyen nagy tojásokkal örvendeztet meg bennünket.
 
XL-es tojás
Az óriástojás


Az is megfigyelhető, hogy eleinte kisebb tojásokkal kezdett, majd fokozatosan elkezdett növekedni Tyúkanyó hozama. Érdekes, hogy ezen lépcsőzetes fejlődést időnként megszakítja egy-egy óriástojással, majd, mintha mi sem történt volna, folytatja megkezdett útját a rutinos tojók irányába.

Tyúkanyó tojáshozama 2020 szeptemberében

Izgalmas volt azt is megfigyelni, hogy milyen nagy a méretkülönbség a még fiatal Tyúkanyó és a már sokkal rutinosabb Kotkoda tojásai között. Ami pedig a tyúkok hozamát illeti, megfigyeltük, hogy Koti ritkábban szokott tojni, általában kétnaponta, míg Tyúkanyó sokszor három-négy napon keresztül is egyfolytában tojik. A különlegesség az, hogy ezek után nem hagy ki több napot, csak egyet, s újrakezdi többnapos tojóciklusát.

Bolti és házi tojások tojástartóban
Tyúkanyó óriástojása a bolti M-es tojások között

A nagy meglepetés csak akkor jött, amikor feltörtük ezeket a termetes szépségeket: két sárgáját találtunk egy tojásban! Ha úgy nézzük, ilyenkor egy napon két tojást is tojik nekünk Tyúkanyó, mert egy ilyen óriástojás nagyjából 2 S-es tojásnak felel meg. Külön szerencse, hogy ezeket az ikersárgákat külön lehet választani egymástól, mert így például sütéskor is könnyebben lehet számolni az ilyen különlegességekkel. Ahogy olvastuk, viszonylag ritka az ilyen, így még jobban örültünk ennek az újdonságnak.

Szép tojás
A duplatojás

Íme pár kép a szóban forgó tojásokról:

Házi tojások
Tyúkanyó és Kotkoda szeptember 23-i tojása

Óriási tojás
A két egymást követő napon tojt óriástojás kívülről...

Duplatojás
... és belülről

Megjegyzések

  1. Két nap egymás után? Az nem semmi teljesítmény, Tyúkanyó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon örültünk ennek a tempónak! Ha úgy jó lesz, átadom a dicséretet pár répa formájában Tyúkanyónak... :)

      Törlés
  2. Hát ezek a csodatojások lehet, hogy nem véletlenek, szerintem a jó tartásnak (sokféle mag) köszönhető. Csak így továbbra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméljük, hogy a tyúkudvar lakói is így gondolják, mi mindent megteszünk a boldogságukért!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap