Különböző, mint két tojás

Eme cikkben a tojásokról, s azok tulajdonságairól szeretnék pár szót szólni.
Mint ahogy azt már említettem, sokan gondolják úgy, hogy minden tojás egyforma, egyszóval olyan hasonlóak, mint két tojás. Ám ez közel sincs így. A brit tudósok kikutatták, hogy... De álljunk csak meg! Ezt nem is a brit tudósok mutatták ki, hanem mi. És nem is kellett semmit kikutatni, csak jobban megnézni a tojásokat.

Tojások

Olvasóink közül biztos már pár emberben felvetődött az, hogy vajon hogyan tudjuk megkülönböztetni a tyúkok tojásait, hogy aztán kimutatásokat, s havi összefoglalókat készítsünk az adatokból. Ott állunk egész nap a tojóláda mellett, s biztatjuk a tyúkokat, hogy tojjanak egy szépet? Vagy megkérdezzük tőlük, hogy akkor most melyik tojást ki is tojta? Á, ennél egy sokkal egyszerűbb módszert választottunk: megnézzük őket! S láss csodát, meg tudjuk különböztetni a különböző tyúkok különböző tojásait. De hogyan? Hát imígyen:


Kezdjük elsőként Tyúkanyóval:

Red Master tojás
Tyúkanyó világos tojása

Az ő tojásait a legkönnyebb különválasztani a többiekétől, mivel az ő tojásai sokkal világosabbak a többiekénél. Ez a tyúkok pigmentállományára vezethető vissza, ami alapján kialakul - többek között - a tollszínük is. Az ő tojásain ezen kívül nem szoktak lenni nagyobb dudorok, sötétebb foltok, s méretük átlagosan 66 gramm, tehát L-es tojásokról beszélhetünk. Ez utóbbi valószínűleg Tyúkanyó nagyobb testméretének is köszönhető.


Most pedig következzen Kotkoda:

TETRA-H tojás
Koti foltos tojása

Kotkoda tojásai foltosságukról váltak ismertté, s különlegességük, hogy mindegyiken egytől-egyig a hegyesebb végen található egy kis dudor (ez a kép alsó felén látszik jól). Továbbá átlagos méretük 70 gramm, ami már az XL-hez közelít. Ebből is mertünk Tyúkhatározó cikkünkben arra következtetni, hogy ő inkább tojótyúknak lett tenyésztve egyenletes hozama, s kimondottan nagy tojásmérete miatt - ellentétben Tyúkanyóval.


És akkor lássuk Nagytaréjt:

Tyúktojás
Nagytaréj sima és fényes tojása

Nagytaréj - vagy ahogy rövidebben hívni szoktuk, NT - az ideális, szép, gömbölyded, fényes tojást tojó tyúkok közé tartozik. Ő nagyjából 67 grammos tojásokkal szokott bennünket megörvendeztetni, ami L-es finomságokat jelent, s az ő tojásain nincs semmi "hiba", igazi kirakatba való ételek ezek. Ebben az az érdekes, hogy ő és Kistaréj a két újonnan beszerzett tyúk, akiknek még a fajtáját sem tudjuk, de az biztos, hogy nem egy túlkombinált kiadásról beszélhetünk, igazi "a jég hátán is megél" típusok.


Végül - de nem utolsó sorban - pedig jöjjön Kistaréj:

Tojás
Kistaréj pettyes tojása

Érdekes, hogy bár Kistaréj egyfajta Nagytaréjjal, a tojásuk mégis egy kicsit különböző: KT tojományai kissé szeplősek, de ettől eltekintve egyszínűek, s egyenletesek. Itt 58 gramm az átlag, vagyis a többiektől eltérően ő M-es tojásokat szokott "potyogtatni", s míg Nagytaréj ritkábban, ő sűrűbben tojik, ennek is köszönhető az, hogy neki a napi átlagos grammja nagyobb (40 gramm), mint NT-é (33 gramm).

 

Tojások
Tyúkanyó, Koti, NT és KT tojása. Ugye látszik a különbség?

Remélem, hogy ezzel az írásommal segítettem egy kicsit rávilágítani arra, hogy ha valaki akarja, és lehetősége is van rá (tehát nem 100 tyúkot tart), nyugodtan megpróbálhatja felismerni a különböző tyúkok tojásait, így jobban megismerve tyúkjait is.
S most meg is ragadnám az alkalmat, hogy megkérjem kedves olvasóinkat, hogy - lehetőségeikhez mérten - küldjenek egy hasonló összefoglalót különböző fajtájú szárnyasaik tojásairól (melyet aztán - beleegyezésük esetén - meg is jelentetünk blogunkon), ezzel is megerősítve azt, hogy van olyan, hogy egyforma, mint két tojás, de nem a tyúkoknál.
E-mail címünk: tyukahaznal@gmail.com

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik a kedves, vidám fejtegetés a tojások
    hasonlóságáról, illetve pont arról, hogy mennyire különbözőek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés! Ha vannak hasonló tapasztalataid, szívesen fogadjuk azokat is!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap