Tojástalanság

Ha szoktátok nézni a Tyúknapló oldalt, megfigyelhettétek, hogy már 12 napja nem tojt egy tojást sem Kotkoda. Először megijedtünk, hogy valami baja lehet, de aztán utánaolvastunk, és most már szinte biztosak vagyunk benne, hogy Kotkoda anyaként viselkedik, ezért nem tojik. Másfél hete kezdett nagyon úgy tűnni, hogy Koti (ez Kotkoda beceneve) teljesen befogadta a kicsiket, most már anyjukként bánik velük, együtt esznek, futkároznak és a szárnyai alatt alszanak.

TETRA-H tyúk
Kotkoda portréja

Kiscsibe
Tarajas arcképe
Hogyha talál valami finomságot, akkor szokatlan, izgatott-szaggatott hangon hívja kiscsibéit, akik rögtön ott teremnek, s vidáman elkezdenek falatozni. Egyébként ez párszor hallható és látható is volt a szombati TyúKözvetítésben, érdemes megfigyelni, ahogy rögtön szaladnak a kiscsibék Kotkoda hangjára, amikor retekdarabokat adunk nekik.


Mostanában, ha talál egy finom gilisztát, még azt is odaadja a kicsiknek. Azt olvastuk, hogy ha egy tyúknak vannak kiscsibéi, akkor addig, amíg azok nem önállósodnak, nem tojik új tojás(oka)t, hiszen nem tudna költeni sem. Bár a csibék Kotkodának nem vér szerinti gyerekei, teljesen úgy bánik velük, mintha ő költötte volna ki őket; ezért gondoljuk úgy, hogy ez az oka a tojástalanságnak.

Megjegyzések

  1. Ez nagyon aranyos. Sok boldogságot a "kis családnak"!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagyon tetszik a tyúkok viselkedése, érdekes megfigyelni, hogy hogyan változnak a "szerepek" a tyúkólban! Köszönjük szépen a nevükben is!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések

Tyúktetű!

Automata tyúkólajtó

TyúkÉtlap